Zoznam alergénov

LÁTKY ALEBO VÝROBKY SPÔSOBUJÚCE ALERGIE ALEBO NEZNÁŠANLIVOSŤ

  1. Obilniny obsahujúce lepok ( t. j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut a výrobky z nich)

  2. Kôrovce a výrobky z nich

  3. Vajcia a výrobky z nich

  4. Ryby a výrobky z nich

  5. Arašidy a výrobky z nich

  6. Sójové zrná a výrobky z nich

  7. Mlieko a výrobky z neho

  8. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich

  9. Zeler a výrobky z neho

  10. Horčica a výrobky z nej

  11. Sezamové semená a výrobky z nich

  12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/ kg alebo 10mg/l vyjadrené ako SO2

  13. Vlčí bôb a výrobky z neho

  14. Mäkkýše a výrobky z nich

Povinnosť informovať o prítomnosti alergénov v potravinách vyplýva z legislatívy EÚ – konkrétne zo smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2000/13/ES o označovaní zložiek v potravinách.

Na Slovensku je táto povinnosť upravená aj výnosom Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, ktorým sa vydáva časť Potravinového kódexu SR týkajúca sa označovania potravín (v znení neskorších predpisov).

Každý prevádzkovateľ je povinný poskytnúť konečnému spotrebiteľovi jasnú informáciu o tom, či daný pokrm alebo potravina obsahuje zložku, ktorá môže vyvolať alergickú reakciu.