
Zoznam alergénov
LÁTKY ALEBO VÝROBKY SPÔSOBUJÚCE ALERGIE ALEBO NEZNÁŠANLIVOSŤ
Obilniny obsahujúce lepok ( t. j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut a výrobky z nich)
Kôrovce a výrobky z nich
Vajcia a výrobky z nich
Ryby a výrobky z nich
Arašidy a výrobky z nich
Sójové zrná a výrobky z nich
Mlieko a výrobky z neho
Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich
Zeler a výrobky z neho
Horčica a výrobky z nej
Sezamové semená a výrobky z nich
Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/ kg alebo 10mg/l vyjadrené ako SO2
Vlčí bôb a výrobky z neho
Mäkkýše a výrobky z nich
Povinnosť informovať o prítomnosti alergénov v potravinách vyplýva z legislatívy EÚ – konkrétne zo smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2000/13/ES o označovaní zložiek v potravinách.
Na Slovensku je táto povinnosť upravená aj výnosom Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, ktorým sa vydáva časť Potravinového kódexu SR týkajúca sa označovania potravín (v znení neskorších predpisov).
Každý prevádzkovateľ je povinný poskytnúť konečnému spotrebiteľovi jasnú informáciu o tom, či daný pokrm alebo potravina obsahuje zložku, ktorá môže vyvolať alergickú reakciu.

Magic Cake
Cukrárska výroba. Torty na mieru a dezerty na objednávku v Bratislave.
© 2025. All rights reserved.
+421 951 619 183
(WhatsApp)
ul. Znievska 3027/1, 85106, Bratislava - Petržalka